Cum marcăm 25 de ani de căsnicie?
Nunta de argint nu este o tradiţie românească, dar există oameni care îşi doresc să o serbeze. Împlinirea a 25 de ani de căsnicie poate fi celebrată în diverse moduri. Fiecare cuplu decide în ce fel doreşte să marcheze sărbătoarea drumului comun în căsnicie. Vă prezentăm câteva idei care vă pot fi de folos dacă aveţi de gând să organizaţi nunta de argint.
Organizarea
Prima întrebare care se pune este: cine organizează nunta de argint? Răspunsul poate avea trei variante: chiar sărbătoriţii, copiii sărbătoriţilor sau un organizator de evenimente. În cazul în care protagoniştii îşi organizează singuri nunta, lucrurile sunt mai simple. Ei ştiu cel mai bine cum vor să fie petrecerea lor. Dacă cei care se ocupă de organizare sunt copiii, aceştia trebuie să se asigure că părinţii lor chiar îşi doresc să marcheze o asemenea aniversare. Apoi, ar fi bine să afle care sunt preferinţele părinţilor legate de locul evenimentului, invitaţi şi dimensiunea nunţii. Toate aceste condiţii sunt valabile şi în cazul în care se apelează la un organizator de evenimente.
Bugetul
Bineînţeles că o nuntă de argint nu va ajunge la bugetul primei nunţi. În funcţie de amploarea evenimentului, preţul acesteia poate varia. Sunt persoane care nu doresc ceva fastuos, ci cât mai discret, şi atunci bugetul este minim. Important este ca acesta să fie stabilit de la început ca să nu existe surprize neplăcute apoi.
Numărul invitaţilor
E important de ştiut dacă soţul şi soţia îşi doresc să marcheze sărbătorirea celor 25 de ani de căsnicie şi atât sau dacă vor să refacă prima nuntă care n-a ieşit cum şi-ar fi dorit. În cazul în care doriţi o aniversare intimă, numărul invitaţilor va fi restrâns. Cel mai probabil îi veţi dori aproape doar pe cei care v-au fost alături pe drumul căsniciei voastre. În cazul în care vreţi că nunta de argint să compenseze lipsurile primei nunţi, atunci numărul invitaţilor va fi mai mare.
Când şi unde faceţi nunta de argint
În funcţie de buget şi de preferinţe, nunta de argint poate avea loc la un restaurant, acasă sau undeva, în aer liber (garden party). Dacă optaţi pentru un loc care trebuie închiriat, ar fi bine ca închirierea lui să se facă cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte. Ca să aveţi şanse mai mari de a găsi loc de petrecere, ar fi bine să optaţi pentru organizarea ei într-o zi din cursul săptămânii. Spre deosebire de prima nuntă, la nunta de argint nu se stă toată noaptea. Poate începe în jurul prânzului şi seara să fie gata.
Ritualul religios
La noi nu există o tradiţie în celebrarea nunţii de argint. La unele biserici însă ar putea fi primiţi cei care doresc neapărat şi o slujbă religioasă. Aceasta va fi doar o slujbă de mulţumire, nefiind vorba de o primă cununie, atunci când se face slujba Tainei Sfintei Cununii. În cadrul acestei slujbe, soţul şi soţia pot să-şi pună pe deget verighetele de argint pe care le vor purta alături de verighetele iniţiale. Cât despre lumânări, aici ar fi o problemă. Sunt preoţi care nu acceptă lumânările la slujba religioasă de acest fel.
Darul
La sărbătorirea nunţii de argint nu se oferă bani în plic. Acest obicei are legătură cu sprijinirea tinerilor căsătoriţi care se află la început de drum. După 25 de ani de căsnicie nu se mai pune problema aceasta. Ar fi bine să specificaţi acest aspect invitaţilor ca să nu-şi facă probleme şi să lipsească de la petrecere din cauze financiare. Dacă vor să vă ofere cadouri, bine, dacă nu, vă puteţi bucura oricum fiindcă vă sunt aproape într-un moment atât de important cum este împlinirea a 25 de ani de la căsătorie.
Credit foto: Shuterstock, Pinterest